MENU

21 juliol, 2020 Comentaris tancats a “El Col·lapse” d’ara mateix Visualitzacions: 1276 Sèries Jep Soler

Títol
l'Effondrement

Director
Jérémy Bernard, Guillaume Desjardins, Bastien Ughetto

Actors
Bellamine Abdelmalek, Lubna Azabal, Lola Burbail, Thibault de Montalembert, Audrey Fleurot, Samir Guesmi, Claire Guillon, Caroline Piette, Philippe Rebbot, Pierre Rousselet, Bastien Ughetto

On veure-la
Filmin

No us la perdeu, paraula de Bastard!

Puntuació

9

“El Col·lapse” d’ara mateix

La sensació del moment és L’Effondrement (Filmin), una minisèrie de només vuit capítols d’uns vint minuts de durada cadascun. L’Effondrement està creada peel col·lectiu Les Parasites, tres joves directors formats en el món dels curts-metratges exprés, aquells curts que s’han de fer en un temps estipulat que sol anar entre 24 i 48 hores.  Després de guanyar-ne un munt, com fa l’amic Callahan Ruiz, s’han decidit a fer un salt dins l’àmbit audiovisual que donarà molt per parlar i que els pot catapultar a l’èxit més absolut. I és que L’Effondrement és una autèntica obra d’art. Cada capítol està filmat com si es tractés d’un pla seqüència brivant, amb una mirada curta, seguint als protagonistes frenèticament. Lluny de semblar el típic producte que segueix càmera en mà i ens deixa mig marejats, aquí la càmera es manté ferma i es converteix en un personatge més. En el capítol de l’Illa, el setè, té un pes tan important que deixa meravellat. La tensió seguint els personatges m’ha recordat Elephant (Gus Van Sant) on la càmera seguia als estudiants des del pati seguint pels passadissos de l’institut sense que l’espectador veiés més enllà, però intuint que alguna cosa greu passaria.  Tot i estar gravada a finals del 2019, quan encara no teníem la pandèmia ni ens la imaginàvem, l’argument ens pot fer recordar el que ens toca viure a escala mundial. De fet és ben senzill, el món ha col·lapsat i veiem com això afecta una sèrie de persones, a priori sense connexió entre elles, en diferents dies després del col·lapse. Els capítols no queden tancats del tot, sempre ens deixen alguna cosa per explicar, i això m’agrada. Avui, com si es tractés d’un fil de Twitter, us comento cada capítol, sense espòilers.

El Supermercat – Dia +2

Ja no queda paper de vàter, ni compreses i pocs queviures. No sabem què ha passat però la gent vol acumular productes de primera necessitat quan les targetes de crèdit ja no funcionen i els treballadors volen continuar servint als clients. La tranquil·litat dóna pas a l’aparició de les condicions humanes més egoistes. Us sona?

La Benzinera – Dia +5

Comencen a faltar els productes més bàsics i tornem a l’intercanvi, en aquest cas menjar per gasolina. Quan aquesta s’acaba el caos regne en una estació de servei a on els propietaris estaven preparant la fugida a un lloc millor, sí és que n’hi ha algun. La qüestió és sobreviure, al preu que sigui.

L’Aeròdrom – Dia +6

No us sorprendrà si us dic que els rics sempre tenen una alternativa. Algunes vegades aquesta alternativa pot arribar en un moment crític i amb moltes presses. Trepidant capítol en el qual no saps si vols que el ric arribi a lloc o no. De fet no ho vols, és un cabró.

El Caseriu – Dia +25

Retrobem antics coneguts i veiem com la confiança entre humans no és una de les qualitats que ens caracteritzen. Per mi el capítol més fluix tot i la seva importància.

La Central – Dia +45

Encara ressonen en el nostre record la duresa de la sèrie Txernòbil, tornem a viure aquesta situació de caos i de perill imminent però amb l’afegit d’una filmació totalment claustrofòbica i angoixant.

La Residència – Dia +50

El capítol on abocar totes les llàgrimes possibles. Viurem la desesperació, l’empatia, l’amor, el drama en estat pur. Massa real i massa veritat en un capítol de pell de gallina.

L’Illa – Dia +170

Trepidant. La interpretació de Jubna Azabal (Incendies) ajuda a fer que anem notant com el cor se’ns accelera i, en alguns moments, remem des del sofà per col·laborar amb ella. Una Masterclass de domini de la càmera i del pla seqüència.

L’Emissió – Dia -5

Els que hàgiu vist El Reino (Rodrigo Sorogoyen) us sonarà aquest final, tan fàcil, tan explicatiu, tan real.

 

No us la perdeu, paraula de Bastard!

Puntuacio

9

No us la perdeu, paraula de Bastard!

Títol
l'Effondrement

Director
Jérémy Bernard, Guillaume Desjardins, Bastien Ughetto

Actors
Bellamine Abdelmalek, Lubna Azabal, Lola Burbail, Thibault de Montalembert, Audrey Fleurot, Samir Guesmi, Claire Guillon, Caroline Piette, Philippe Rebbot, Pierre Rousselet, Bastien Ughetto

On veure-la
Filmin

Comments are closed.