MENU

23 juliol, 2020 Comentaris tancats a ‘Frankenstein’ de James Whale Visualitzacions: 984 Videoteca bastarda Jordi Dorca

Títol
Frankenstein

Director
James Whale

Actors
Boris Karloff, Colin Clive, Mae Clarke, John Boles, Edward Van Sloan, Dwight Frye, Frederick Kerr

On veure-la
Filmin

Sinopsis: El doctor Henry Von Frankenstein emprèn un experiment tenebrós: construir, a partir de fragments de cadàvers, un nou ésser humà. Amb l’ajuda del seu criat Fritz, s’endinsa durant la nit en els cementiris de la localitat per arrencar als cadàvers les parts que necessita. El que ignora és que el cervell que ha utilitzat …

Puntuació

10

‘Frankenstein’ de James Whale

Sinopsis: El doctor Henry Von Frankenstein emprèn un experiment tenebrós: construir, a partir de fragments de cadàvers, un nou ésser humà. Amb l’ajuda del seu criat Fritz, s’endinsa durant la nit en els cementiris de la localitat per arrencar als cadàvers les parts que necessita. El que ignora és que el cervell que ha utilitzat en el seu experiment havia pertangut a un criminal

El britànic James Whale, un dels primers grans directors del cinema de terror, va dirigir l’any 1931, Frankenstein, una pel·lícula molt interessant sobre el llibre de Mary Shelley, fins al punt que va marcar una iconografia de la novel·la que encara avui perdura, equívocs inclosos, ja que la majestuosa presència de la criatura, interpretada per Boris Karloff, ha fet que ens referim a ella com a Frankenstein, quan és el doctor qui es deia d’aquesta manera.

Ja sigui de manera directa o de manera indirecta, Frankenstein és un dels mites literaris més adaptats al cinema i per això li hem de donar un mèrit extra a aquesta pel·lícula, ja que és una de les adaptacions més antigues i una de les que millor aguanta el pas dels anys. A més va marcar una era del gènere i va generar molts rèdits als estudis Universal.

La pel·lícula està narrada d’una manera molt concisa i rodada amb una gran força visual i dramàtica. El director és capaç de sintetitzar en poc més d’una hora el terror, el drama, la tendresa i l’humor. Utilitza els espais, els escenaris i els clarobscurs com una eina narrativa. Això s’explica pel fet que Whale va saber adaptar les fórmules expressives i narratives del cinema mut al cinema sonor i això li dóna a la pel·lícula un aire de cinema pur que la fa gairebé màgica. A banda del bon fer del director de Boris Karloff i la seva recreació del monstre, una recreació que ja ha esdevingut una imatge icònica de la cultura del segle XX.

El frame: El final, segurament un dels millors i més impactants que s’ha rodat en la història del gènere fantàstic

La frase: Aquesta tempesta serà magnífica. Tots els secrets elèctrics del cel. I aquesta vegada estem a punt, eh Fritz? A punt…

Espòiler. Al final la criatura mor cremada. O no? Ara no ho recordo!

 

Puntuacio

10

Sinopsis: El doctor Henry Von Frankenstein emprèn un experiment tenebrós: construir, a partir de fragments de cadàvers, un nou ésser humà. Amb l’ajuda del seu criat Fritz, s’endinsa durant la nit en els cementiris de la localitat per arrencar als cadàvers les parts que necessita. El que ignora és que el cervell que ha utilitzat …

Títol
Frankenstein

Director
James Whale

Actors
Boris Karloff, Colin Clive, Mae Clarke, John Boles, Edward Van Sloan, Dwight Frye, Frederick Kerr

On veure-la
Filmin

Comments are closed.