MENU

30 juliol, 2020 Comentaris tancats a Videoteca bastarda: ‘The Killing’ (‘Atraco perfecto’) de Stanley Kubrick Visualitzacions: 970 Videoteca bastarda Jordi Dorca

Títol
The Killing

Director
Stanley Kubrick

Actors
Sterling Hayden, Coleen Gray, Vince Edwards, Jay C. Flippen, Marie Windsor, Ted de Corsia, Elisha Cook Jr., Joe Sawyer, Timothy Carey, Jay Adler, Joe Turkel, Kola Kwariani, James Edwards, Tito Vuolo, Cecil Elliott, Dorothy Adams, Herbert Ellis, Mary Carroll

On veure-la
Filmin

A ‘Atraco perfecto’ totes aquestes qualitats es van confirmar per acabar donant lloc a una  de les grans obres del gènere negre de tots els temps.

Puntuació

10

Videoteca bastarda: ‘The Killing’ (‘Atraco perfecto’) de Stanley Kubrick

Sinopis: Després de passar per la presó, Johnny Clay ha decidit donar l’últim cop de la seva vida, el qual li permetrà retirar-se al costat de la seva estimada Fay. El pla és emportar-se la recaptació de les curses de cavalls d’un hipòdrom.

Abans de rodar The Killing, Stanley Kubrick ja va fer una aparició molt interessant al noir, amb la modesta Killers Kiss (1955) on ja s’apuntaven moltes de les qualitats del director a l’hora d’afrontar una pel·lícula de gènere. A Atraco perfecto totes aquestes qualitats es van confirmar per acabar donant lloc a una  de les grans obres del gènere negre de tots els temps.

Inscrita en el procliu subgènere dels atracaments és una adaptació de la novel·la “pulp” de Lionel White Clean Break (traduïda aquí a la mítica col·lecció “La cua de palla” amb el títol de Cop mestre). Per escriure el guió Kubrick va demanar ajuda a un altre dels grans escriptors del gènere, Jim Thompson. Aquest també és el primer treball del director amb James B. Harris, amb el qual també va treballar en films com Paths of Glory (1957) o Lolita (1962). Una gran conjunció de talent gairebé infal·lible.

The Killing té unes característiques que la fan única. La seva estructura narrativa està feta a través de salts enrere temporals, presenta una gran multiplicitat de punts de vista i sobretot té una gran habilitat a l’hora de crear una tensió narrativa creixent que acaba desembocant en un apassionant darrer terç de metratge.

El film a més parla com pocs del paper dels diners en tota la societat. La banda compta amb persones corrents que es reuneixen per fer un atracament. Tot i no pertànyer al món de la criminalitat, tots s’hi uneixen per qüestions diferents però al cap i a la fi, la seva finalitat última són els diners. La trama també ens ensenya com el pes atzarós de les petites circumstàncies poden fer fracassar fins i tot els millors plans.

Una pel·lícula canònica dins el cinema negre, dirigida per un dels millors directors de tots els temps i  que qualsevol bastard o bastarda ha de tenir en un lloc preeminent de la seva videoteca.

La frase: “T’agraden els diners. Tens un gran signe de dòlar allà on la majoria de les dones tenen un cor”.

El frame: El moment del franctirador acabant amb el cavall que corre per l’hipòdrom, un prodigi de suspens i un moment àlgid de la trama.

L’espòlier: Al final l’atracament no era tan perfecte. O sí? Ara no ho recordo!

Puntuacio

10

A ‘Atraco perfecto’ totes aquestes qualitats es van confirmar per acabar donant lloc a una  de les grans obres del gènere negre de tots els temps.

Títol
The Killing

Director
Stanley Kubrick

Actors
Sterling Hayden, Coleen Gray, Vince Edwards, Jay C. Flippen, Marie Windsor, Ted de Corsia, Elisha Cook Jr., Joe Sawyer, Timothy Carey, Jay Adler, Joe Turkel, Kola Kwariani, James Edwards, Tito Vuolo, Cecil Elliott, Dorothy Adams, Herbert Ellis, Mary Carroll

On veure-la
Filmin

Comments are closed.