MENU

17 setembre, 2020 Comentaris tancats a Videoteca bastarda: ‘Fargo’ de Joel i Ethan Coen Visualitzacions: 923 Videoteca bastarda Jordi Dorca

Títol
Fargo

Director
Joel i Ethan Coen

Actors
Frances McDormand, William H. Macy, Steve Buscemi, Peter Stormare, Harve Presnell, John Carroll Lynch, Kristin Rudrud, Tony Denman, Steve Reevis

On veure-la
Filmin, Movistar i Rakuten TV

Fargo és una reescriptura del gènere criminal amb la qual tornem a constatar la seva vocació per alterar els gèneres clàssics i portar-los al seu terreny narratiu i estètic.

Puntuació

10

Videoteca bastarda: ‘Fargo’ de Joel i Ethan Coen

Sinopsis: Un venedor de cotxes de segona mà s’esfondra assetjat pels deutes, tot i estar casat amb la filla d’un milionari decideix contractar dos delinqüents perquè segrestin la seva esposa, i així cobrar un rescat i poder muntar un negoci que l’ha de salvar de la misèria.

Fargo és una reescriptura del gènere criminal amb la qual tornem a constatar la seva vocació per alterar els gèneres clàssics i portar-los al seu terreny narratiu i estètic.

La pel·lícula parla de dos dels grans temes dels de la filmografia dels germans: la solitud i incomunicació. La isolació a Fargo queda absolutament subratllada pels amplis escenaris nevats de la seva Minnesota natal i pels plans molt poc poblats. La solitud, la quietud, el mutisme el roden sense moviments de càmera. Són els personatges que es mouen en els plans. Aquesta manera de gravar, els grans espais i la neu li donen a la pel·lícula un esplèndid aire tediós. La incomunicació es veu sobretot entre els homes que tenen només relacions de caràcter mercantil amb els altres personatges.

El film també vol trencar els vells clixés del gènere, aquí no hi apareixen criminals professionals i segurs de si mateixos, si no més aviat al contrari, hi apareixen grotescos personatges com Carl i Gear, els sicaris que interpreten Steve Buscemi i Peter Stormare. Tampoc no hi apareixen heroics i glamurosos policies sinó més aviat agents d’aparença corrent que es mostren estupefactes i desorientats pels actes maldestres dels criminals.

Els moviments dels personatges en el pla defineixen els personatges: Maggie (Frances McDormand) es mou de manera calmosa i constant en plans més tancats, Jerry denota el seu nerviosisme en cada moviment i Carl i Gear tenen sempre moviments sense sentit ni planificació.

Sempre m’ha fascinat el paper preponderant que donen als cotxes durant tota la trama. Uns cotxes omnipresents, l’aparició dels quals anticipa un fet tortuós, són un element enunciatiu de la tragèdia que s’acosta. La música és més heroica que els personatges i això encara li dóna un aire més ridícul als personatges i a les seves aspiracions. Les seves aspiracions són només monetàries i és aquí on arribem a la gran crítica de la pel·lícula i un altre dels grans temes de la filmografia dels germans de Minnesota. La ridiculització de l’ambició i l’avarícia.

Una autèntica obra mestra per a la nostra videoteca bastarda.

La frase: “Hi ha coses més importants que els diners. No ho sabies?”

El frame: Peter Stormare trinxant un cadàver a l’interior d’una serra de llenya mentre Frances Macdormand, atònita, l’apunta amb la seva pistola.

L’espòiler: Al final tot acaba malament… o no? Ara no ho recordo!

Puntuacio

10

Fargo és una reescriptura del gènere criminal amb la qual tornem a constatar la seva vocació per alterar els gèneres clàssics i portar-los al seu terreny narratiu i estètic.

Títol
Fargo

Director
Joel i Ethan Coen

Actors
Frances McDormand, William H. Macy, Steve Buscemi, Peter Stormare, Harve Presnell, John Carroll Lynch, Kristin Rudrud, Tony Denman, Steve Reevis

On veure-la
Filmin, Movistar i Rakuten TV

Comments are closed.