MENU

22 octubre, 2020 Comentaris tancats a La dramàtica història de Mildred Ratched Visualitzacions: 839 Sèries Jep Soler

Títol
Ratched

Creador
Ryan Murphy, Evan Romansky

Actors
Sarah Paulson, Judy Davis, Harriet Sansom Harris, Cynthia Nixon, Hunter Parrish, Amanda Plummer, Corey Stoll, Sharon Stone, Jon Jon Briones, Finn Wittrock, Charlie Carver

On veure-la
Netflix

Ryan Murphy, amb els diners de Netflix, ens porta una nova experiència visual amb un guió prou elaborat per mantenir-nos enganxats durant tota la temporada.

Puntuació

7

La dramàtica història de Mildred Ratched

Ratched és la nova sèrie de Ryan Murphy, un dels creadors més importants dels darrers anys i que té més detractors que Christopher Nolan. Murphy és el pare artístic de Nip/Tuck, aquella pertorbadora relació de dos amics cirurgians plàstics, i també d’American Horror Story, una sèrie que apostava més per l’estètica que per l’argument, que segurament anava de més a menys a cada temporada però que va marcar una tendència a intentar fer terror per capítols, una cosa que normalment no funciona perquè ens deixa massa temps per respirar entre un capítol i l’altre. Ara Ryan Murphy, amb els diners de Netflix, ens porta una nova experiència visual amb un guió prou elaborat per mantenir-nos enganxats durant tota la temporada.

Mildred Ratched (Sarah Paulson) és una jove infermera que es presenta en un hospital psiquiàtric amb la intenció de treballar-hi, tot i que el seu objectiu és poder salvar un dels ingressats, un assassí pendent de valoració psiquiàtrica per decidir si li apliquen la pena capital. Ratched és intel·ligent, manipuladora i amaga una bona colla de secrets que anirem descobrint a poc a poc. Progressivament els personatges secundaris van agafant protagonisme, perquè aquests seran els que donaran més joc i sentit a la història. A vegades semblen sortits d’un circ de freaks, perquè tots tenen parafílies ben particulars. Els més destacats són: Doctor Hanover (Jon Jon Briones) el sàdic cap de l’hospital que gaudeix de buscar solucions als trastorns mentals a qualsevol preu. Betsy Bucket (Judy Davis) la infermera en cap del centre enamorada del metge, la interpretació de Davis, com sempre, excel·lent. Lenore Osgood (Sharon Stone) excèntrica senyora benestant carregada d’odi i de necessitat de venjança cap al doctor Hanover, a qui culpa de la pèrdua de membres del seu fill. En el tram final de la temporada rebem la visita de Charlotte (Sophie Okonedo), una dona amb múltiples personalitats que esdevindrà el desllorigador de tot plegat. Aquest circ de la perversitat encara té més elements, que ja descobrireu, que ens fan passar una estona més que divertida, amb sang, passió, amor, violència i una estètica màgica, on prolifera una magnífica gamma de colors. No arriba al nivell dels plantejaments estètics de Wes Anderson però si va acostant.

El personatge de Mildred Ratched no debuta en aquesta sèrie, sinó que ja la coneixem, amb més anys, per la pel·lícula Algú va volar sobre el niu del cucut (Milos Forman, 1975) basada en el llibre homònim de Ken Kesey. Ratched interpreta la cap d’una unitat de psiquiatria en un hospital en el qual hi arriba Randle McMurphy (Jack Nicholson), un condemnat per assalt que es fa passar per malalt mental per no haver d’estar a la presó. Ratched és una infermera dura, inflexible, interpretada per Louise Fletcher. La pel·lícula va aconseguir els 5 Òscars més importants de l’any, millor film, director, guió, actriu i actor principal. De la mateixa manera que fa uns anys es va realitzar la sèrie Bates Motel en la que s’explicava la infantesa i la joventut de Norman Bates, en aquest cas Ratched ens situa en la vida privada de la infermera perquè anem entenent com es convertirà en protagonista del film de Milos Forman. Com és habitual amb Ryan Murphy no va directament al gra de manera ràpida, sinó que li agrada anar agafant dreceres que ens allunyen del personatge però que ens acosten a altres històries també molt interessants. Si sou d’aquelles persones que no he vist el film, no patiu, la sèrie no desvela cap comportament ni us avança res, i si sou d’aquells que sí que heu vist, tampoc trobareu grans elements que justifiquin el comportament de Ratched en el futur, perquè, si voleu que us digui, el personatge és l’excusa que fa servir en Murphy per tornar a una de les seves obsessions, les institucions de salut mental, com ja va aprofundir amb AHS: Asylum. La segona temporada s’intueix encara més agressiva, veurem com va.

Puntuacio

7

Ryan Murphy, amb els diners de Netflix, ens porta una nova experiència visual amb un guió prou elaborat per mantenir-nos enganxats durant tota la temporada.

Títol
Ratched

Creador
Ryan Murphy, Evan Romansky

Actors
Sarah Paulson, Judy Davis, Harriet Sansom Harris, Cynthia Nixon, Hunter Parrish, Amanda Plummer, Corey Stoll, Sharon Stone, Jon Jon Briones, Finn Wittrock, Charlie Carver

On veure-la
Netflix

Comments are closed.