MENU

31 desembre, 2020 Comentaris tancats a ‘Wolfwalkers’, una exquisida obra mestra d’animació irlandesa Visualitzacions: 1173 Cinema Jordi Taulats

Títol
Wolfwalkers

Director
Toom moore i Ross Stewart

Actors
Animació

On veure-la
Apple TV

Magistralment dibuixada en una animació 2D, cada pla és una obra d’art que surt de la pantalla i amb un disseny molt semblant a un llibre de contes.

Puntuació

10

‘Wolfwalkers’, una exquisida obra mestra d’animació irlandesa

D’ençà que vaig veure The Secret of the Kells que vaig posar al seu director, Tomm Moore, a la llista de directors a seguir. Després va venir Song of the Sea i no va fer res més que confirmar la meva opinió que Tomm Moore és un dels mestres de l’animació.

Apple TV ha confiat en el director irlandès i Ross Stewart, habitual col·laborador de Moore, per produir la seva primera pel·lícula d’animació, i la veritat és que és una obra mestra.

Wolfwalkers explica la història de Robyn, una nena anglesa en terres irlandeses i amb aspiracions a ser caçadora de llops, com el seu pare, i Mebh, una nena mig humana mig lloba que espera que la seva mare torni algun dia, Robyn i Mebh es coneixen i estableixen una forta amistat. Comuna amb les anteriors històries de Moore, Wolfwalkers manté els elements de la religió pagana, on la unió entre la natura i els humans s’entrellacen com els circells de les plantes.

Moore i Stewart han embolcallat Wolfwalkers amb diverses capes per tal que nens i adults en treguin les seves idees. Mentre Robyn i Mebh passen més temps juntes, el tranquil desafiament de Robyn parla no només d’una història de mantenir-se ferms a les nostres creences, sinó també de defensar-les d’aquells que intenten silenciar-les. Les accions de Robyn desafien les ordres del Lord Protector Cromwell, però també el tradicionalisme del seu pare. A mesura que Mebh i Robyn passen més temps juntes, descobreixen que tenen més coses que les uneixen que no pas les separen.

Magistralment dibuixada en una animació 2D, cada pla és una obra d’art que surt de la pantalla i amb un disseny molt semblant a un llibre de contes. La història passa en dos llocs clarament definits, artísticament: la ciutat, representada amb angles durs, línies rectes i colors foscos i forts, i el bosc, de línies suaus i ondulants, llum i color. Mitjançant marcs canviants i pantalles dividies, Moore i Stewart aporten un toc contemporani a l’animació, que té les seves arrels en l’art i tradicions populars irlandeses. Tot això acompanyat d’una banda sonora on torna a col·laborar-hi Kíla, un dels grups de música celta més reconeguts i que ja van treballar en els anteriors dos films de Moore.

Sovint ens enamorem de les pel·lícules de Pixar (un clar exemple és l’última, Soul), Disney, Ghibli o altres grans estudis d’animació, que sovint intenten lligar el realisme amb imatges modernes fetes per ordinador, però Wolfwalkers no només sorgeix de l’amor i el saber fer per l’animació tradicional, la dibuixada a llapis, sinó que els hi dóna una lliçó que amb diners no se’n fa prou per explicar una història. Mentre que Pixar compta amb més de 1.400 treballadors i un pressupost per pel·lícula de prop de 200 milions de dòlars, Cartoon Saloon, la productora de Toom Moore, Paul Young i Nora Twomey, en la seva última producció, The Breadwinner, se’n va gastar 10 milions de dòlars (un 5% respecte a Pixar).

No, els diners no ho són tot.

Puntuacio

10

Magistralment dibuixada en una animació 2D, cada pla és una obra d’art que surt de la pantalla i amb un disseny molt semblant a un llibre de contes.

Títol
Wolfwalkers

Director
Toom moore i Ross Stewart

Actors
Animació

On veure-la
Apple TV

Comments are closed.