MENU

4 febrer, 2021 Comentaris tancats a Sota mínims Visualitzacions: 882 Cinema Jep Soler

Títol
Bajocero

Director
Lluís Quilez

Actors
Javier Gutiérrez, Karra Elejalde, Luis Callejo, Patrick Criado, Andrés Gertrudix, Isak Férriz, Miquel Gelabert, Àlex Monner, Édgar Vittorino, Florín Opritescu, Ángel Solo

On veure-la
Netflix

El film s’havia d’estrenar en sales de cinema i, amb l’excusa de la situació de pandèmia general, s’ha estrenat directament a Netflix

Puntuació

5

Sota mínims

Fa uns anys a la sessió inaugural del Festival de Terror Acocollona’t, que se celebra des d’en fa 10 a la ciutat de Girona, es va projectar el curtmetratge Graffiti (2015) dirigit per Lluís Quilez. En un moment postapocalíptic i un escenari en ruïnes farcit de neu hi sobrevivia un jove que trobava missatges escrits d’algun supervivent. Amb només mitja hora ens glaçàvem de fred i vivíem en tensió una situació silenciosa, densa. Després d’un parell de films ara estrena Bajocero, un thriller també en un escenari fred, claustrofòbic, amb escenes molt ben filmades, una trama força encertada(ara bé el però), però que peca de ser massa explicativa, de voler acontentar a la gamma màxima d’espectadors. No arrisca, per això rellisca en alguns moments importants.

La pel·lícula posa en un furgó de policia tot el ventall de lladres de la societat espanyola. No us penseu, però, que és una versió llatina de Con Air (1997), tot i que per l’argument podria semblar-ho. Un furgó que trasllada presoners és atacat per un desconegut obsessionat amb un dels seus ocupants. Què busca aquest personatge? Què s’amaga darrere tanta violència? A l’escena inicial, bruta, sense compassió, dura, li segueix una trama ben lligada, filmada amb pols ferm i sense contemplacions, fins i tot la presentació de personatges està per sobre de les expectatives inicials. Com ja sol passar la part dramàtica és aquella que falla. Encara no he entès perquè la família del policia tenen un problema automobilístic, no vull ser mal pensat i suggerir que és per la quota femenina, que es redueix a aquesta escena i prou. Val més no donar-hi més voltes. No trobem drama fins a la part final, quan es resol l’enigma de l’assetjador. Se’ls hi devia acabar la imaginació perquè ho fan d’una manera poc original, suposo que per donar una frase llarga a Karra Elejalde. Acompanyen a l’actor de Vitòria Javier Gutiérrez i Isak Férriz, en la part policial, Luís Callejo i Patrick Criado en el dels criminals.

El film s’havia d’estrenar en sales de cinema i, amb l’excusa de la situació de pandèmia general, s’ha estrenat directament a Netflix. Sincerament no crec que tingui l’espai i el públic als cinemes, perquè si pagues una entrada i et donen aquest producte, surts amb un llançaflames i converteixes tot el blat de moro del magatzem en crispetes ràpidament. S’assembla més a un producte televisiu, com La casa de papel o Estoy Vivo. Sembla que en qualsevol moment Javier Gutiérrez ha de dir “Me cago en mi puta vida”. Diria que fa un dels pitjors papers de la seva carrera, potser perquè estem acostumats a altres personatges més exigents, com els que vam veure a El autor, Hogar o La isla mínima.

PD: A la pel·lícula hi ha el cameo d’un dels fundadors de l’Acocollona’t, Paco Cavero. En el segon número 2 del tràiler el podeu veure, obrint la porta reixada als policies.

Puntuacio

5

El film s’havia d’estrenar en sales de cinema i, amb l’excusa de la situació de pandèmia general, s’ha estrenat directament a Netflix

Títol
Bajocero

Director
Lluís Quilez

Actors
Javier Gutiérrez, Karra Elejalde, Luis Callejo, Patrick Criado, Andrés Gertrudix, Isak Férriz, Miquel Gelabert, Àlex Monner, Édgar Vittorino, Florín Opritescu, Ángel Solo

On veure-la
Netflix

Comments are closed.