MENU

25 març, 2021 Comentaris tancats a Videoteca Bastarda: A Clockwork Orange (1971) Visualitzacions: 1160 Cinema, Videoteca bastarda Jep Soler

Títol
A Clockwork Orange

Director
Stanley Kubrick

Actors
Malcolm McDowell, Patrick Magee, Michael Bates, Adrienne Corri, Warren Clarke, John Clive, Aubrey Morris, Carl Duering, Paul Farrell, Clive Francis, Michael Gover, Miriam Karlin, James Marcus, Geoffrey Quigley, Sheila Raynor, Madge Ryan, Philip Stone, David Prowse

On veure-la
DVD/Bluray

Els personatges, parits per Anthony Burgess en una novel·la del mateix títol, han esdevengut icones per molts joves de diferent ideologia política.

Puntuació

10

Videoteca Bastarda: A Clockwork Orange (1971)

Sinopsi: Situats en una distòpia, més propera del que sembla, seguim la vida del jove Alex de Large, protòfit de noi conflictiu en una societat que va a la deriva i sense valors. Per eradicar la seva conducta, el govern experimentarà en ell un nou tractament, a priori infal·lible, que l’ajudarà a reinserir-se, aquesta vegada amb una conducta adequada.

Enguany hi ha molts films que compliran cinquanta anys, de la mateixa manera que uns quants bastards també anem arribant al mig segle durant el 2021. Per aquest motiu val la pena parlar d’un dels títols més importants de la història de cinema.

Feia pocs que Stanley Kubrick havia dirigit 2001 (1968), que s’ha acabat convertint en l’obra mestra per excel·lència del director novaiorquès., i segurament ningú esperava que després de la contemplació, el ritme suau i la música relaxant ens regalés una història d’ultraviolència, música electrònica i crítica social. Els personatges, parits per Anthony Burgess en una novel·la del mateix títol, han esdevingut icones per molts joves de diferent ideologia política.

La pel·lícula va estar marcada per la polèmica, a l’Estat Espanyol va tardar anys a estrenar-se, i fins i tot al Regne Unit el mateix Kubrick la va censurar. És sabut que Kubrick era una persona poruga, tot i haver estat pilot de la RAF no agafava mai un avió per por a que s’estavellés. Quan es van fer les sessions privades per ensenyar la pel·lícula a la crítica, a coneguts i saludats, un d’ells es va dirigir a Kubrick i li va preguntar: No tens por que la gent vulgui imitar als personatges i això generi més violència a la ciutat? Ell va dir que no. Després l’amic li va recordar al director que vivia en una casa als afores, com la del film. En aquell moment Kubrick va agafar por i va prohibir que s’estrenés el film al Regne Unit, que ho faria un any més tard que a EEUU.

Coincideix l’estrena del film en el final d’etapa del moviment conductista a Estats Units, després de la gran acollida que va tenir als anys 50 i 60, amb experiments psicològics ben coneguts que permetien a un colom pilotar un avió-bomba, o que permetia que un nen agafés por als conills només per condicionament. A Europa, i sobretot l’Estat Espanyol, el conductisme aterra més tard i, per tant, el polèmic tractament que li fan a l’Alex de Large va donar per molta literatura al respecte.

Les obsessions de Kubrick estan presents en tot el metratge, sobretot a nivell tècnic en la que combina escenes claustrofòbiques amb àmplies òptiques, primers plans impossibles amb superposició d’imatges. Com si es tractés d’un joguet per ell, acaba construint una narrativa literària, coherent, amb ritme constant i sense deixar res a l’atzar. Tot ben lligat, com li agradava al gran mestre.

La frase: “Quina classe de món és aquest? Homes a la lluna i homes girant pel voltant de la terra com papallones al voltant d’una làmpada, i ja no importen la llei i l’ordre a la terra”

El frame: Alex de Large en una sala de cinema, lligat a la butaca amb una camisa de força i un fòrceps als ulls perquè no deixi de mirar la pantalla, mentre una persona li va posant gotes de col·liri per evitar que se li assequin els ulls.

Puntuacio

10

Els personatges, parits per Anthony Burgess en una novel·la del mateix títol, han esdevengut icones per molts joves de diferent ideologia política.

Títol
A Clockwork Orange

Director
Stanley Kubrick

Actors
Malcolm McDowell, Patrick Magee, Michael Bates, Adrienne Corri, Warren Clarke, John Clive, Aubrey Morris, Carl Duering, Paul Farrell, Clive Francis, Michael Gover, Miriam Karlin, James Marcus, Geoffrey Quigley, Sheila Raynor, Madge Ryan, Philip Stone, David Prowse

On veure-la
DVD/Bluray

Comments are closed.