MENU

22 juny, 2021 Comentaris tancats a ‘Tunna blå linjen’, el ‘Hill Street Blues’ suec Visualitzacions: 1163 Sèries Jordi Taulats

Títol
Tunna blå linjen

Creador
Cilla Jackert

Actors
Amanda Jansson, Oscar Töringe, Gizem Erdogan, Per Lasson, Sandra Stojiljkovic, Anna Sise, Irma Jämhammar, Björn Elgerd, David S. Lindgren, Lek Paulsson Anja, Anna Asp, Sasha Becker, Robert Bengtsson

On veure-la
A Filmin a partir d'agost

Tunna blå linjen bé podria ser un homenatge o l’hereva de la sèrie ‘Hill Street Blues’

Puntuació

9

‘Tunna blå linjen’, el ‘Hill Street Blues’ suec

Aquest any s’han complert 40 anys de l’estrena de Hill Street Blues, una sèrie policíaca icònica que va durar set temporades. Tunna blå linjen bé podria ser un homenatge o l’hereva de la sèrie de Steven Bochco.

El retrat d’un grup de policies i la seva vida quotidiana a Malmö és la base de la sèrie sueca Tunna blå linjen. Aquí no trobarem detectius divorciats i alcohòlics, misteriosos assassins en sèrie o espectaculars robatoris a bancs. Veurem als policies enfrontar-se a casos ordinaris, que de vegades es resolen amb una o dues escenes: nens desapareguts, manifestacions violentes, tràfic de drogues i de dones, delinqüència entre bandes, abús a dones, falses alarmes i violacions.

A Tunna blå linjen seguirem dues parelles de policies: Sara (Amanda Jansson), una jove acabada de graduar i molt ingènua, procedeix d’una zona molt religiosa del nord i té tendència a voler salvar a tothom (potser degut a un trauma familiar). Sara és emparellada amb Magnus (Oscar Töringe), un cínic cansat de les excuses que li posa la gent i que critica Sara per involucrar-se emocionalment amb les víctimes que atenen. Una altra parella és la formada per Leah (Gizem Erdogan), una jueva forta i independent que ha de compaginar la seva vida professional amb la cura del seu avi, que viu en una de les zones conflictives de la ciutat. Leah és crítica amb la política de la policia pel que respecta als conflictes de classe i raça, i aquest fet la fa entrar en conflicte amb els racistes de dins i de fora la policia. Leah és la companya de Jesse (Pete Lasson), el cap d’aquesta unitat que passa un moment complicat amb el seu divorci i la rebel·lia de la seva filla Siri. Al voltant d’aquests quatre personatges ens trobem un laberint de persones, des de víctimes del crim fins a nazis.

Una cosa que està molt bé és que a cada capítol surten diferents missatges de gent que escriu a les xarxes sobre la feina policial. Com tot, n’hi ha que donen suport i n’hi ha que estan totalment desinformats i només diuen bestieses. Però Tunna blå linjen no només critica la facilitat que té la gent d’opinar darrere una pantalla de mòbil, sinó que la seva creadora, Cilla Jackert (The Restaurant), aprofita per criticar aquells mals que té la societat sueca, com l’abandonament de la gent gran o les pobres polítiques socials.

Tot i que tots els actors estan molt bé, Gizem Erdogan sobresurt. Si a Kalifat ja va quedar clar que era una actriu a seguir, Gizem, en el paper de Leah a Tunna blå linjen, deixa clar que és una de les millors actrius sueques del moment. El personatge de Leah és molt complex i Gizem se’l fa seu amb molta naturalitat.

Ben interpretada i amb una història emocionant i apassionant, els 10 capítols de Tunna blå linjen és un retrat íntim de la vida quotidiana de quatre agents de policia, on la línia entre la vida professional i la priva es difumina a mesura que les augmentes les tensions en l’animada i criminal ciutat de Malmö. La sèrie es veu com una representació molt realista del treball policial i de com afecta els qui l’exerceixen. A l’espera d’una segona temporada ja confirmada, els qui l’hem vist només ens podem consolar escoltant la seva gran banda sonora.

Els qui no l’hàgiu vist ja trigueu, perquè és del millor de l’any, mal li pesi a Mare of Easttown (que no he vist).

Puntuacio

9

Tunna blå linjen bé podria ser un homenatge o l’hereva de la sèrie ‘Hill Street Blues’

Títol
Tunna blå linjen

Creador
Cilla Jackert

Actors
Amanda Jansson, Oscar Töringe, Gizem Erdogan, Per Lasson, Sandra Stojiljkovic, Anna Sise, Irma Jämhammar, Björn Elgerd, David S. Lindgren, Lek Paulsson Anja, Anna Asp, Sasha Becker, Robert Bengtsson

On veure-la
A Filmin a partir d'agost

Comments are closed.