MENU

28 octubre, 2021 Comentaris tancats a L’home de les castanyes, no pas el de Fires a Girona Visualitzacions: 899 Sèries Jep Soler

Títol
The Chestnut Man

Creador
Mikkel Serup

Actors
Danica Curcic, Esben Dalgaard, Morten Brovn, David Dencik, Iben Dorner, Signe Egholm, Line Falcon, Mikkel Boe Følsgaard, Thomas Hwan H. Andersen, Arian Kashef, Camilla Lau, Simone Lykke, Lars Ranthe

On veure-la
Netflix

Tot i que l’home de les castanyes de Fires Girona pot arribar a fer por, entrada la matinada sobretot, res comparable amb l’assassí d’aquesta sèrie que trobareu a Netflix.

Puntuació

8

L’home de les castanyes, no pas el de Fires a Girona

Anem desbocats en un món carregat de sèries que no podem atrapar ni que ens dediquem només a mirar-les. Ara sembla que s’ha descobert la sopa d’all amb El Juego del Calamar i es pot preveure una allau de sèries coreanes durant algunes setmanes, tothom a mirar que han fet i fan els coreans. Fa pocs dies, en un sopar de feina, va sortir el tema imprescindible de “quina sèrie mireu?” i una de les companyes va dir que havia començat la de l’home de les castanyes. La noia que seia a la punta de la taula va afegir que havia llegit la novel·la feia temps, que la recordava trepidant, sense gaire complexes, violenta i additiva. Si dues psicòlogues d’emergències recomanen una cosa així, s’ha de mirar. L’endemà la vaig buscar a Netflix, com a Home de les castanyes no hi havia res, però vaig veure entre els recomanacions El Caso Hartung, amb una castanya amb ales al pòster. Hi vaig entrar i ja no vaig poder parar.

Basada en la novel·la de Soren Sveistrup (guionista de The Killing, 2007-2012 i The Snowman, 2017) està repartida en sis capítols de casi una hora de durada cadascun, dirigits per Kasper Barfoed i Mikkel Serup, ambdós amb una fructífera experiència en sèries de televisió d’èxit dels darrers anys. La història pot semblar de les típiques nòrdiques a les que estem acostumats, però hi ha alguns detalls, importants, que serveixen per quedar totalment atrapats.

A Copenhagen fa pocs dies que s’ha resolt el segrest i l’assassinat de la filla de la ministra d’interior, Rosa Hartung. La societat i els implicats estan, encara, en xoc quan apareix un brutal crim contra una dona que apareix mutilada. A l’escena del crim hi apareixen uns ninots fets amb castanyes, un joc tradicional de la zona. Quan analitzen les pistes troben una empremta digital a la castanya, de la filla de la ministra. El cas Hartung està realment tancat? Quina relació tindran els nous crims d’un assassí en sèrie amb l’antic cas? Es van equivocar d’assassí? Totes les respostes queden resoltes, i això també té mèrit.

La parella d’investigadors (Danica CurcicEquinox, Mikkel FolsgaardThe Rain) compleixen amb el clixé esperable per aquest tipus de producte. En aquest cas ella és la part emocional que ha d’intentar compaginar la vida privada i la professional, i ell és el professional solitari, amb un passat traumàtic, que només viu per aconseguir descobrir la veritat del cas. Els acompanya en la investigació el forense, David Dencik, un actor que em va fascinar en la brillant pel·lícula Men and Chicken (Anders Thomas Jensen, 2015) i que cada vegada que pugui la recordaré en aquest bloc. 

El caso Hartung segueix una narrativa clàssica en les novel·les nòrdiques, s’ho agafen en calma, sense pressa, sense pausa, obrint pistes i eixamplant la trama. No hi podia faltar el tema polític, l’aparició constantment de personatges que et poden semblar sospitosos i sense l’ús repetitiu dels flashbacks, que a mi em molesten bastant. En aquest cas veiem alguns records del passat, que tenen importància, però sense abusar d’ells, només els necessaris. És una sèrie que no et tracta de inútil, no t’explica les coses com si anéssim a P3, tot està prou clar perquè no faci falta. Al penúltim capítol ja se sap quina persona és la criminal i permet un darrer capítol amb acció, resolució i un final que pot agradar o no, això ja depèn de cadascú.

Puntuacio

8

Tot i que l’home de les castanyes de Fires Girona pot arribar a fer por, entrada la matinada sobretot, res comparable amb l’assassí d’aquesta sèrie que trobareu a Netflix.

Títol
The Chestnut Man

Creador
Mikkel Serup

Actors
Danica Curcic, Esben Dalgaard, Morten Brovn, David Dencik, Iben Dorner, Signe Egholm, Line Falcon, Mikkel Boe Følsgaard, Thomas Hwan H. Andersen, Arian Kashef, Camilla Lau, Simone Lykke, Lars Ranthe

On veure-la
Netflix

Comments are closed.