MENU

1 febrer, 2022 Comentaris tancats a O Napoli mio! Visualitzacions: 1566 Cinema, Sèries Jep Soler

Títol
Fue la mano de Dios / Gomorrah

Creador
Paolo Sorrentino / Roberto Saviano

Actors
Filippo Scotti, Toni Servillo, Luisa Ranieri, Teresa Saponangelo, Marlon Joubert, Lino Musella / Marco D'Amore, Salvatore Esposito, Fortunato Cerlino, Maria Pia Calzone, Cristiana Dell'Anna,

On veure-la
Netflix / HBO

La religió i les creences formen part de la vida de Nàpols, només cal veure la idolatració, ben merescuda, que li fan a Maradona. 

Puntuació

10

O Napoli mio!

Ciutat italiana als peus del Vesuvi que només conec pel que he vist al cinema, per aquest motiu puc afirmar que no sé com és realment o també podria dir que he vist coses contradictòries d’ella o que és una autèntica aventura. Paolo Sorrentino la mostra bella, espléndida, carregada de vida, d’amor i d’alegria. A l’inici de É stata la mano di Dio la càmera s’acosta a la ciutat des del mar i veiem la magnífica costa de Nàpols, lluminosa, radiant. L’escena segueix a un cotxe d’època que acabarà atrapat en un típic embús de trànsit italià, però anirà sortejant els vehicles per recollir a la Patricia i portar-la a la zona mística de la ciutat. La religió i les creences formen part de la vida de Nàpols, només cal veure la idolatració, ben merescuda, que li fan a Maradona

En el món de ficció de Nàpols no només l’astre argentí és una icona, també podem elevar a la condició de místic a en Ciro Di Marzío, l’Immortale pels deixebles. Ja heu detectat que parlo de Gomorra, la sèrie basada en els escrits de Roberto Saviano, i que radiografia un Nàpols més visceral, passejant per uns indrets que Sorrentino només insinua. El Nàpols sòrdid, drogat, el submon de les màfies i lluites de clans no té lloc en el seu món, però no l’amaga perquè sap que existeix. Només ens ensenya la part simpàtica de les persecucions policials a altra mar per intentar evitar l’entrada de droga a la ciutat. Suposo que com que É stata la mano di Dio explica l’adolescència del director, no pot mostrar un part de la ciutat que no ha viscut. El més curiós és que semblaria que pots viure a Nàpols obviant perfectament l’altra meitat, només cal saber per on t’has de moure.

Gomorra (2014-2021) es mou entre algunes ciutats europees, per anar seguint el camí de la droga, en algun moment a Roma, per comparar les dues ciutats, però bàsicament ens vol mostrar com funcionen les màfies de Nàpols, els diferents clans. La cinquena i darrera temporada, és un viatge als inferns dels personatges i de la ciutat, una lluita entre la tradició, els valors antropològics i, sobretot, l’honor. Per aquest motiu hi ha una relació especial entre cada personatge i el barri on ha nascut, l’origen, les arrels i la família. Una relació que també està present en La Grande Bellezza i en el darrer títol de Sorrentino. 

Per tant, si valorem les dues obres, la sèrie i la pel·lícula que més m’han agradat del 2021, es podria definir Nàpols com una ciutat tradicional, honorable, que dona un gran poder a la família, a la fidelitat, i que lluita per mantenir l’autoestima alta tot i l’autoodi i les opinions externes. Maradona els va ajudar a sentir-se orgullosos d’ells mateixos, de saber que són una gran ciutat, que poden comparar-se amb altres ciutats europees. Paolo Sorrentino, també.

Puntuacio

10

La religió i les creences formen part de la vida de Nàpols, només cal veure la idolatració, ben merescuda, que li fan a Maradona. 

Títol
Fue la mano de Dios / Gomorrah

Creador
Paolo Sorrentino / Roberto Saviano

Actors
Filippo Scotti, Toni Servillo, Luisa Ranieri, Teresa Saponangelo, Marlon Joubert, Lino Musella / Marco D'Amore, Salvatore Esposito, Fortunato Cerlino, Maria Pia Calzone, Cristiana Dell'Anna,

On veure-la
Netflix / HBO

Comments are closed.