MENU

7 abril, 2022 Comentaris tancats a Król, el rei de Varsòvia Visualitzacions: 1283 Sèries Jordi Dorca

Títol
Król

Director
Jan P. Matuszynski

Actors
Lena Gora, Mikolaj Kubacki, Piotr Pacek, Aleksandra Pisula, Pawel Wolak, Arkadiusz Jakubik, Borys Szyc, Michal Zurawski, Andrzej Klak, Barbara Kurzaj, Krzysztof Pieczynski, Adam Bobik, Magdalena Boczarska

Disponible per
Filmin

Król és la primera sèrie polonesa que he vist i ha estat una gran sorpresa. Es tracta d’un relat de gangsterisme a la Varsòvia de 1937, però no només això, els capítols s’endinsen també amb les lluites de poder polítiques i la tensió que va precedir l’esclat de la Segona Guerra Mundial. El guió, una …

Puntuació

8

Król, el rei de Varsòvia

Król és la primera sèrie polonesa que he vist i ha estat una gran sorpresa. Es tracta d’un relat de gangsterisme a la Varsòvia de 1937, però no només això, els capítols s’endinsen també amb les lluites de poder polítiques i la tensió que va precedir l’esclat de la Segona Guerra Mundial. El guió, una adaptació de la novel·la homònima escrita per Szczepan Twardoch, conté tots els elements canònics del cinema negre: les lluites de poder entre bandes, la boxa, la violència, les dones fatals, les lluites intestines i la crueltat. Totes aquestes constants del gènere, és barregen, hàbilment, amb elements polítics propis dels anys de preguerra i acaben conformant un relat polièdric, ple de matisos, interessant i perquè no dir-ho, en alguns moments, un punt enrevessat.

La història se centra en la banda de Buddy Kaplica, un veterà de guerra convertit en un líder comunista i sobretot amb el cap del crim organitzat de la ciutat. Dirigeix les apostes, el tràfic, la prostitució i la usura, i ho fa amb una banda formada per la impulsiva Stanislawa, el sicari ultra religiós Pantaleon, el sinistre psicòpata alemany Radzwilek i un campió de boxa, Jakub Szapiro, el qual és la seva mà dreta i el seu soldat més fidel. A banda de controlar els baixos fons també s’enfronten amb els militants d’ONR-Falanga, un moviment nacionalista, feixista i catòlic, que en aquell moment estan en auge empès per l’antisemitisme. La sèrie es mou entre pugnes constants, la lluita de poder a la ciutat, la pugna per la successió a la banda de Kaplica, els enfrontaments entre jueus i feixistes i les moltes contradiccions internes d’uns personatges molt castigats i dels qual anem coneixent la seva història a través de les analepsis que es van succeint al llarg del relat. La trama se’ns mostra com una recreació dels records i de la memòria. En una prolepsis, ens traslladem a l’actualitat més recent, allà veiem a un personatge que es veu obligat a recrear aquells anys i explicar-los a un suposat membre dels serveis secrets israelians que ha acudit a casa seva per conèixer què va passar realment l’any 1937 a Varsòvia. Per tant, anem desgranant la història a través d’un narrador poc fiable i això la fa encara més interessant, i sobretot aporta una visió dels protagonistes i de les diferents faccions en lluita gens idealitzada, plena de matisos morals i molt allunyada de maniqueismes.

Amb una bona ambientació, un acurat disseny de producció i unes interpretacions versemblants, el metratge és tan calmós per moments, com trepidant en les estones d’acció, la violència se’ns apareix de manera frontal i sense massa concessions, i tot plegat amb una fotografia i un maneig de càmera hàbil al servei de la trama. Król no és una sèrie de consum ràpid, cal estar atent i sobretot intentar entendre tots els matisos que ens han volgut mostrar, que no són pocs. Molt recomanable i molt valenta. Nie przegap tego (no us la perdeu).

Puntuacio

8

Król és la primera sèrie polonesa que he vist i ha estat una gran sorpresa. Es tracta d’un relat de gangsterisme a la Varsòvia de 1937, però no només això, els capítols s’endinsen també amb les lluites de poder polítiques i la tensió que va precedir l’esclat de la Segona Guerra Mundial. El guió, una …

Títol
Król

Director
Jan P. Matuszynski

Actors
Lena Gora, Mikolaj Kubacki, Piotr Pacek, Aleksandra Pisula, Pawel Wolak, Arkadiusz Jakubik, Borys Szyc, Michal Zurawski, Andrzej Klak, Barbara Kurzaj, Krzysztof Pieczynski, Adam Bobik, Magdalena Boczarska

Disponible per
Filmin

Comments are closed.